Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Így néz ki a világ 2020-ra? Mindenki fejlesztő, mindenünk felhőben és AI mindenhol

2018. október 12. - MCNtelecom

A digitális átállásnak nevezett új kori ipari forradalom a következő negyed évszázadban több változást hozhat, mint amennyit az egész emberi társadalom eddig átélt. Nézzük, hogy az IDC Tracker tanulmány szerint milyen változásokra számíthatunk 2020-ra.

what-will-happen-in-future.jpg

fotó

ICD kutatói nemrég elkészítették 2018-ra vonatkozó globális előrejelzésüket, melyben megfogalmazták a várható trendeket és ezekkel kapcsolatos tanácsaikat (IDC FutureScape: Worldwide IT Industry 2018 Predictions). Ebből szemezgettünk.

Minden felhőkben lesz tárolva

Az már szinte biztos, hogy a világ többi változásihoz hasonlóan ez a terület is gyorsabb tempóra kapcsol, vagyis tovább gyorsul a felhőalapú számítástechnika terjedése.2020-ra a vállalkozások 90 százaléka több felhőszolgáltatást és platformot fog használni. Már csak a biztonság lesz a kérdés, amellyel ez a cikkünk is foglalkozik: Vajon hogyan védjük meg magunkat az okoseszközeinktől?

Mesterséges intelligencia mindenhol

2019-re a digitális megoldások 40 százaléka mesterséges intelligencia szolgáltatásokat fog használni; 2021-re a vásárlók 90 százaléka lép kapcsolatba kereskedelmi kiszolgáló chatbotokkal chatbot egy olyan program, amely a MI, azaz mesterséges intelligencia segítségével kommunikál az emberekkel, előre megírt parancssorok alapján. De miért érdemes egy cégnek már most chatboto használni? Képes lesz hamarosan egy chatbot emberként kommunikálni? Ezek a kérdések sokakat foglalkoztatnak, hamarosan kiderülnek a válaszok. Előbb, mint gondolnánk...

Az is biztos, hogy a csevegő alkalmazások hipersebességgel hódítják meg az emberek közötti beszélgetéseket. Messenger, Viber, Whatsup, iMessage és még sorolhatnánk. Akkor is használjuk, ha fogalmunk sincs, milyen kód fut a háttérben, illetve hogy eszik-e vagy isszák a chatbotokat. Éppen ezért a cégeknek kihagyhatatlan platform, mert a 21. században itt vannak az ügyfeleik.

oped-the-dream-of-being-an-ai-powerhouse.jpg

Fotó

Sürgető transzformáció

2021-re a globális GDP legalább 50 százaléka a digitális világhoz fog kapcsolódni, és 2020-ra a befektetők metrikus platform-, adatérték- és ügyfélkapcsolat-elemzéseket fognak alkalmazni a cégek beárazásához. Szóval nem árt a cégeknek felgyorsítani a digitális átalakulásukat. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a teljes digitalizáció szinte lehetetlen, mert mindig maradnak olyan munkafolyamatok, amelyek a hagyományos, analóg módozatban futnak tovább. 

Legdinamikusabban informatikai-, a marketing-, a pénzügyi- és az ügyfélszolgálati részlegnek fejlődnek ezen a téren. Itt van leginkább szükség arra, hogy új mechanizmusok, informatikai megoldások kerüljenek bevezetésre. A változások bevezetése előtt azonban teljes stratégiát érdemes felvázolni, hogy a folyamatok zökkenőmentesen haladjnak, éppen ezért új pozíciók, új munkahelyek is kialakulhatnak a váltásnak köszönhetően. Érdekes tény, hogy a fejlesztés komoly beruházást igényel, azonban a hardverigények folyamatos csökkenése miatt egyfajta megtakarítás is realizálódik a vállalatoknál az évek során. Illetve az is biztos, hogy a folyamatoptimailzálásnak köszönhetően hosszútávon egyértelműen költségcsökkentés realizálható.

Összességében az elmondható, hogy minden cég váltás előtt áll és a kérdés nem az, hogy rálépnek-e a teljes digitalizáció útjára, hanem az, hogy mikor teszik ezt meg.

Itt találod az év eleji előrejelzésünket a 2018-as trendekről. Nézd meg az infografikát, hogy bejött-e!

Digitális platformok gyors fejlődése

Az IDC Tracker tanulmány az elkövetkező három évben a DX-platformok gyors fejlődésére számít. Hogy mi az a DX-platform? A legfontosabb jellemzője az adatvezéreltség, amely a külvilágból érkező és a vállalkozáson belül termelődő számos adatot MI-módszerekkel dolgozza- és használja fel.

1_nn8svkz8gusfbjxikh2ytw_1.jpeg

fotó

Blockchain 

2020-ra a nagyobb vállalkozások 25%-a blockchain-szolgáltatásokat alkalmaz a digitális bizalom megalapozására, és 2020-ra a nagy bankok 25 %-a, a gyártók 30 %-a és az egészségügyi szervezetek 20 %-a várhatóan blockchain-hálózatokat használ majd.

De mi is az a blockchain?

A blockchain egy algoritmus és a hozzá tartozó elosztott adatstruktúra, amivel egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak kezelni, bárminemű központosított adminisztráció nélkül.

A blokklánc valójában egy mechanizmus, amellyel mindenkit az elszámoltathatóság legmagasabb fokára emelünk. Nincs több elfelejtett utalás, emberi vagy gépi hiba vagy átváltás, amely a résztvevő felek beleegyezése nélkül történik. - Ian Khan, TEDx előadó | Író | Technológiai futurista

Mindenki fejlesztővé válik

Az elkövetkező pár évben a minimális kódolást vagy még annyit sem igénylő fejlesztői eszközök terjedésével erősen nő a nem informatikus fejlesztők száma. 2021-re ők fogják létrehozni az üzleti alkalmazások 20 százalékát, az új alkalmazásfunkciók 30 százalékát. 2027-re pedig ez az arány eléri a 60 százalékot!

Hiperagilis technikák

2021-re a vállalati alkalmazások elmozdulnak a hiperagilis architektúrák felé, és az alkalmazásfejlesztések 80 százaléka felhőplatformon valósul meg. A hiperagilis jelző magasabb szintű modularitást és rövidebb fejlesztési ciklusokat jelent, és olyan technológiákat ír le, amelyek lehetővé teszik a digitális alkalmazások iránt robbanásszerűen megnövekedő igények kielégítését.

AR elterjedése

2020-ra az infomunkások több mint 25 százaléka kiterjesztettvalóság (augmented reality: AR) felületeket fog használni, az appokban általánossá válik a hanginterfész/hangvezérlés és a fogyasztókkal kapcsolatot tartó vállalkozások fele biometrikus érzékelőkkel teszi személyesebbé a vásárlói élményt.

Így néz ki az AR használata az Amazontól:

Nyílt API-k elterjedése

2021-re a vezető nagyvállalatok felének digitális szolgáltatási interakciói több mint 30 százaléka nyílt API-ökoszisztémáktól érkeznek.

Mindenki adatszolgáltató lesz

2020-ra a nagyvállalatok 90 százaléka adatszolgáltatóként is jelentős bevételre tesz szert.

Forrás 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr5514291143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása