Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Hogyan védjük meg magunkat az okoseszközeinktől?

2018. szeptember 05. - MCNtelecom

Az okoseszközeink kényelmes és hasznos segítségei mindennapijainknak, de legnagyobb ellenségeink is lehetnek, ha a rajtuk tárolt adatokat ellopják és/vagy ellenünk fordítják. Az intelligens háztartási eszközök, kamerák vagy éppen a riasztók többsége az interneten keresztül, távolról is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, ezzel együtt bárki számára betekintést engedhet az életünkbe. Lássuk, hogyan védhetjük meg magunkat az ártó szemek elől!

iot-3.jpg

Mi az az IoT?

Bár az Internet of Things (IoT) napjaink egyik legtöbbet emlegetett kifejezése, a magyar internetező 78%-a még soha nem is hallott erről a kifejezésről, pedig ez a jövőnk legfontosabb kulcsszava. Az ’Internet of Things’, vagy rövidítve ’IoT’ magyarul a ’dolgok (tárgyak) internete’, mellyel a mindennapjainkban használt eszközök (például háztartási gépek, autók, mérőórák stb.), az interneten keresztül nem csak elérhetőek, de képesek egymással is kommunikálni.

Az IoT kommunikációnak a motorja a machine-to-machine technológia, ami olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik.

A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával (érzékelőkkel, chipekkel) van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe.

Mennyire kell tartanunk az okoseszközeinktől?

A Sophos „Kísértetlak” kutatása arra mutat rá, hogy pontosan mekkora veszélynek is tesszük ki magunkat az okos eszközökkel. Eddig több mint 70 000 hozzáférési kísérletet regisztráltak 24 089 különböző IP címről, amelyek virtuális házunkat célozhatják. Már ebből leszűrhető az egyértelmű következtetés: otthonunkat valós fenyegetések veszélyeztetik – már amennyiben nem kezelik őket megfelelően.

Szappanos Gábor, a Sophos szakértője szerint

"mindenképpen szükséges az óvatos hozzáállás, amikor okosotthont építünk, hisz amennyiben óvatlanok vagyunk, sajnos egyre komolyabb az esély arra, hogy digitális bűnözők jelennek meg akik adatainkat akarják megkaparintani."

hacker_hire-100697015-large.jpg

Foto

5 lépés, hogyan védjük meg az adatainkat!

 Az alábbi tippek betartásával garantált, hogy nem kerülnek rossz kezekbe az adataink.

  1. Használjunk biztonságos VPN – virtuális magánhálózat - technológiát!
  2. Hozzunk létre egy különálló hálózatot az intelligens/ IoT eszközök számára
  3. A wifink esetében legyen elkülönített otthoni hálózatunk, és ehhez ne osszuk meg az elérhetőséget!
  4. Használjunk a gyártótól szerzett legújabb szoftver frissítéseket, ezzel növelhetjük az eszközök biztonságát. 
  5. Amennyiben egymástól jól leválasztott alhálózatokat hozunk létre, akkor a  home office, a szórakoztató elektronika, az épület vezérlése, a biztonságtechnikai berendezések stb. elkülönített, lezárt hálózati részként működnek, és külön eléréssel rendelkeznek. Így egy támadás esetén csak egy részt érnek el a hackerek.

És még egy plusz jótanács. A Google a barátunk, ahonnan bátran informálódhatunk az IoT holmijaink biztonsági réseiről is, így időben fel tudunk készülni, és jó áttekintést kapun azzal kapcsolatban, hogy a választott eszköz érdekelt-e a hackerek körében, vagy akár már létezik is módszer a feltörésére. 

Az IoT adatvédelmi kilátásai

Miután az emberek közötti kommunikációt már megreformáltuk az internet révén, eljött az idő, hogy a dolgokat csatlakoztassuk egymáshoz. Az IoT által újonnan megjelenő adatvédelmi kérdések a jogi, szociális és közgazdaságtani problémákat is felvethetnek, amelyre még ki kell dolgoznunk a megfelelő megoldásokat, ám a lehetséges veszélyekkel szemben amelyet a Dolgok Internetének széles körben való elterjedése hozhat magával, nem szabad elfelejtkezni az általa hozott korlátlan számú alkalmazási lehetőségről. 

A jövő elkezdődött és már az életterünkben van. Láttad már a digitális transzformációval kapcsolatos írásunkat és nézd meg az INFOGRAFIKÁT is!

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr8014224443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása