Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Megéri a felhőbe pakolni? 5 jó okunk rá, hogy igen.

2018. július 11. - MCNtelecom

Pár éve a felhőről még a borús égbolt jutott eszünkbe, ma már ebben tárolunk mindent. Na nem az esőfelhőben, hanem a virtuálisban. Lássuk, mi is ez pontosan, hogyan használjuk és miért könnyíti meg az egyre digitálisabb életünket?

A felhőszolgáltatások egyre nagyobb teret kapnak napjainkban. Számos szolgáltatás érhető el online környezetben akár egy böngésző programon keresztül, akár valamilyen mobil eszköz segítségével. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy helytől és az időtől függetlenül hozzáférjünk minden munkánkhoz, adatunkhoz, fájlunkhoz, fotónkhoz stb. Mindez a digitális transzformáció és az Internet of things része.

417346-back-up-your-cloud-how-to-download-all-your-data.jpg

A legegyszerűbb és talán legérthetőbb definíciója szerint,

a felhő nem más mint, internetes, vagy zárt hálózaton történő adattárolás. 

Tehát, ha bármilyen fájlt, fotót, zenét, dokumentumot nem a saját gépünkön tárolunk, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, az már a felhő.

De miért felhő a felhő?

A számítási felhő (cloud computing) egy olyan internetes megoldás, amely képes megosztani az informatikai erőforrásokat. A felhő bárhonnan lehetővé teszi a hozzáférést hálózatokhoz, szerverekhez, tárolókhoz, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz, amely rendkívüli mértékben megnöveli a szervezet rugalmasságát azáltal, hogy a felhasználók többé nincsenek telephelyhez kötve. És azért lett ez a neve, mert a diagramokon egy felhőre hasonlító ábrával tüntették fel a külső szervereket.*

Bármit elérsz bárhonnan

Az az igazi kényelem, ha bárhonnan, bármikor és bármilyen számítógépről, tabletről vagy okostelefonról elérheted az adatokat, fájlokat, képeket, videókat, táblázatok, vagyis minden adatot, amit a felhőbe pakoltál. Csak kapcsolódnod kell interneten keresztül a rendszerhez. Nem kell, hogy mindig nálad legyen laptopod, vagy együtt legyetek a projekttársakkal, hiszen mindenki a saját helyén tud hozzáférni az infókhoz, legyél akár egy vonaton, otthon vagy a nyaraláson.

A felhőnek köszönhető az is, hogy a távmunka, mint olyan, létrejöhetett, hiszen előtte csak néhány különleges munkakörben lehetett így dolgozni, mivel szükségünk volt a céges fájlokra, táblázatokra, doksikra. Ma már ez megoldott.

Nincs eszközigény, de van óriási tárhely

Nem kell pendrive, külső winchester, CD és egyéb holmi segítségével a munkahelyi vagy iskolai számítógépről hazavinni az adott állományokat, ha otthon is dolgozni szeretnénk, egyszerűen otthon is bejelentkezünk a rendszerbe az interneten keresztül, és folytathatjuk a munkát. 

Akár több száz GB plusz területünk lehet az adataink tárolására, mint amennyit a gépünkön bármikor is tudnánk tárolni. Ilyenek például a Google Drive, a Dropbox, az Apple iCloud, vagy épp a Microsoft OneDrive is, csak hogy az alapokat említsük

Delegálsz egy nehéz feladatot

Ha egy cég kiadja a kezei közül a digitális infrastruktúra fenntartását, akkor onnantól kezdve nem jelent számára nyűgöt egy olyan feladat,a melyhez nem ért. Illetve nem kell plusz alkalmazottat fizetnie a kezeléshez. Az adatközpontok, szerverek karbantartása egy külső fél, a cloud szolgáltató gondja, te csak fizetsz a szolgáltatás után, és élvezed az előnyeit.

felho.jpg

A kép forrása itt.

Egy csomó költséget megspórolsz

Például nem kell külső adattárolód venned (és tárolnod, mert konkrét helyet foglal el a táskádban, lakásodban). Nem jelentkezik hardverköltség, mivel a programot nem kell telepítenünk, nincs szükség szervergéprre. Nincs üzemeltetési költség, hiszen a program üzemeltetését adott feltételekkel a szolgáltató végzi, aki garanciát vállal a rendszer működéséért. Adott alkalmazás frissítése, fejlesztése nem jelent gondot. (A program újabb verziói azonnal elérhetőek lesznek a számunkra, nem kell külön letölteni, megvásárolni, telepíteni.)

Nem veszíted csak úgy el az adataidat

Az adatok megőrzéséről (általában 15 percenként ismételt) felhőbe történő biztonsági mentéssel gondoskodnak, minimalizálva az adatvesztést katasztrófahelyzetben. Nincs olyan, hogy letörlöd a gépedről, vagy éppen a hordozóeszköz vírus miatt használhatatlan lesz.

Persze vannak hátrányai is: 

  • Internetkapcsolat nélkül nem tudjuk elérni őket.
  • A szolgáltatások felülete néha hirtelen változik, ilyenkor kénytelenek vagyunk megtanulni az új felület használatát.
  • Sokan félnek a biztonsági kockázattól, például a kiszervezett munkahelyi adatok jelentette biztonsági fenyegetéstől. A cloud szolgáltatók kiszolgáltatottak lehetnek, ha sikeres (hacker)támadás éri az adatközpontot. Ezzel kapcsolatban itt találsz egy bővebb cikket.

Összegezve

Bármilyen a felhőbe feltöltött adatainkat, fájljainkat azonnal elérhetjük, bárhonnan, bármilyen eszközről ami csak a szolgálatunkba állhat, legyen az mobil, laptop, asztali PC, vagy a kocsiba beépített tablet. Nem a gépünk tárhelyét foglalja, bárkivel és bárhol tudunk projektmunkát végezni, ha csatlakozunk az internetre, és bízunk benne, hogy a szolgáltatók megfelelő biztonságban tárolják azokat. 

Te mit tárolsz felhőben? 

Leadfotó forrása itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr514107147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása