Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Eljött a hiba nélküli tranzakciók kora? Íme, amit blockchainről tudni érdemes!

2018. szeptember 12. - MCNtelecom

A digitális transzformációnak, vagyis digitális átállásnak nevezett új kori ipari forradalom a következő negyed évszázadban több változást hozhat, mint amennyit az egész emberi társadalom eddig átélt. Az egyik trend a blockchain, vagyis a blokklánc alkalmazása. Hogy mi is ez pontosan és miért forradalmasíthatja például a pénzügyi tranzakcióinkat? Mutatjuk infografikán is.

Mi az a blockchain?

A blockchain egy algoritmus és a hozzá tartozó elosztott adatstruktúra, amivel egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak kezelni, bárminemű központosított adminisztráció nélkül.

infographics0517-01-1.png

Fotó bitcoinbazis.hu

A blokklánc olyan mint az internet, amely megbízhatóságra lett kihegyezve. Azzal, hogy megegyező adatblokkokat tárol a hálózaton, a blokkláncot nem felügyeli egyetlen személy sem és nincs egyetlen meghibásodási pontja.

A blokklánc a megvesztegethetetlen digitális főkönyve a gazdasági tranzakcióknak, amely nem csak pénzügyi tranzakciók nyilvántartására programozható, de voltaképp akármire, amely értékkel rendelkezik.
Don & Alex Tapscott, a Blockchain Revolution (2016) szerzői

Miért forradalmi a blockchain?

Képzeljünk el egy táblázatot, ami több ezer alkalommal lemásolásra kerül világszerte a számítógépes hálózaton. Képzeljük el, hogy ez a hálózat úgy lett tervezve, hogy szabályos időközönként frissíti a hálózatot és van egy generikus tudásod a blokkláncról.

A blokklánc valójában egy mechanizmus, amellyel mindenkit az elszámoltathatóság legmagasabb fokára emelünk. Nincs több elfelejtett utalás, emberi vagy gépi hiba vagy átváltás, amely a résztvevő felek beleegyezése nélkül történik. - Ian Khan, TEDx előadó | Író | Technológiai futurista

A blokklánc nem kerül tárolásra egyetlen helyen se, ami azt jelenti, hogy a nyilvántartás valóban nyilvános és könnyen hitelesíthető. Nincs centralizált verziója az információnak, amelyet egy hekker korrumpálhatna. Milliónyi számítógépen van tárolva szimultán és az adathoz bárki hozzáférhet az interneten keresztül. Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan.

applications-of-blockchain-technology.jpg

Fotó link

„A kriptopénz forradalmasította a pénzügyi iparágat azáltal, hogy lehetővé tette a felhasználók közötti, pénzügyi intézmények közvetítő szerepét nem igénylő elektronikus fizetési tranzakciókat. Azt azonban a mai napig kevesen tudják, hogy a bitcoin sikerét valójában az annak alapját biztosító blockchain-technológia adja. Bár jelenleg a pénzügyi szektorban a leginkább elterjedt a blockchain, számos iparágban, így az energiaiparban is intenzív kísérletezésbe kezdtek a vállalatok, hogy saját felhasználási eseteket dolgozzanak ki és ez által igazolják a technológia előnyét és alkalamazhatóságát a saját szektorukban is” – olvasható a Piac&Profit oldalán Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnerének gondolata.

Mire lehet ezt a technológiát használni?

A blockchain lehetséges alkalmazási területei elég népszerű kérdéskör manapság az informatika területén, de nézzünk néhány szóba jöhető dolgot.

  • A blockchain technológia kiválthatja a központosított, drága és bonyolult banki alkalmazásokat.
  • Új virtuális pénznemek létrejötte (pl.: bitcoin).
  • Vagyontárgyak, ingóságok, ahol fontos a gyártásának és használatának története, helyének és tulajdonosainak változásai, nyilvántarthatók egy blockchain alapú technológiában. 
  • Újfajta árutőzsde.
  • Személyes adatok, licencek, jogok tulajdoni állapotának nyilvántartása.
  • Áruk mozgásának nyomonkövetése.
  • stb.


Ha többet akarsz megtudni a blockchainről, ezt a cikket ajánljuk.

Digitális transzformáció trendek

A digitális átalakulás során a vállalatok majdnem minden létező és szoftveresen virtualizálható üzleti folyamatát „digitalizálják”. A Forbes Magazin által készített cikkből kiderül, hogy míg a 2017-es évben a user experience, a big data és az okos gépek térhódítása zajlott, addig ez a folyamat tovább mélyül ezeken a területeken és még jobban kilép a cégek és az emberek hétköznapi életterébe. 2018-ban a legfontosabb trendek az adatelemzéshez, a mesterséges intelligenciához, az 5G-hez és az elektronikus pénzkezelés mögött lévő blockchain technológiához és az agilis vállalathoz fognak kapcsolódni. Erről ebben a cikkünkben más olvashattál.

digitalis-transzformacio-trendek-2018_infografika_mcntelecom_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr5514235943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása