Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Te is ezeket használtad kapcsolattartásra a 20. században?

2018. augusztus 08. - MCNtelecom

Manapság az okostelefonunk minden olyan funkciót tud, amihez a 20. században még rengeteg eszközt kellett igénybe venni, némelyeket ráadásul elég drágán. De lássuk, te melyiket használtad ezek közül!

E-mail helyett fax

Manapság már inkább csak ruhaakasztónak vagy papírtárolónak használjuk a faxgépeket, pedig pár évvel ezelőtt még bőszen érkeztek rajta a szerződések vagy egyéb fontos anyagok. Most megnyitjuk az elektronikus postafiókunkat, és másodpercek alatt küldünk/fogadunk bármilyen dokumentumot, és ha kell, digitális aláírással is el tudjuk látni.

Te mikor használtál utoljára faxgépet?

bn-sl612_junkfa_gr_20170313150038.jpg

 

Chat/Skype helyett telefonálás

A (drága) percalapú telefonálásoknak vége. Ez akkor is igaz, ha külföldön tartózkodsz és ehhez nem kell más, csak internet. Manapság az okostelefonunk kis telefonikonja helyett inkább a Skype vagy a Viber applikációt vesszük igénybe, netán a cég honlapján található chat gombot, amellyel azonnal kapcsolatba tudunk lépni másokkal vagy épp visszahívást kérhetünk. Nagyon hasznos dolog, ha csetelhetünk egy céggel a weboldalukon.

71588073.jpg

 

SMS, Messenger, mobil helyett csipogó

Hol van már a 80-as, 90-es évek menő csipogója. A mobiltelefónia előtti időkben ha valaki el akart érni, akkor rácsörgött a csipogódra, te kerestél egy telefonfülkét és már jelentkeztél is. Gondolj bele, hogy mműködhetne manapság ez a módszer, amikor a pár másodperc késétől is ki tudunk borulni, ha nem tudjuk két suhintásra felvenni a kagylót, vagy neadjisten mire kikotorjuk a mobilt, leteszik és vissza kell csörögnünk. De ha nem akarunk telefonálni, csak üzenni, akkor is ott van egy rakat megoldás, hogy azonnal felvegyük bárkivel a kapcsolatot.

csipogo-pager.jpg

 

Email helyett levél

Képes voltál napokat várni egy üzenetre, szerződésre, dokumentumra, visszajelzésre? Persze, hiszen nem volt más választás, csak a futárt vagy a postást várni. Hol van ez már az e-mail korában? Sőt! Már az e-mailnél is gyorsabb, ha mondjuk Messengeren küldenek át az emberek valamit, mert sokan hamarabb megnézik, mint az emaileket.

peektkqturbxy8xm2ezmgnintrjytc0nmi2ndzhyje4zdbmzdzlmmnmms5qcgvnkpudagznbqtna7ytbc0dfm0bva.jpg

Felhő helyett kartotékok, dossziék

Az állami szektoron kívül mi egyre inkább felejtjük el a papírhalmokat az íróasztalunkon, mert egyre több mindent felhőkbe pakolunk. Pár éve a felhőről még a borús égbolt jutott eszünkbe, ma már ebben tárolunk mindent. A felhőszolgáltatások egyre nagyobb teret kapnak napjainkban. Számos szolgáltatás érhető el online környezetben akár egy böngésző programon keresztül, akár valamilyen mobil eszköz segítségével. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy helytől és az időtől függetlenül hozzáférjünk minden munkánkhoz, adatunkhoz, fájlunkhoz, fotónkhoz stb. Mindez a digitális transzformáció és az Internet of things része.

15_k23_katalogusszekreny.jpg

IVR helyett telefonközpontos

Ez már nem a telefonközpontos Icukák kora, a legtöbb cég 21. század kommunikációs módszerekre váltott, bár a KKV szektorban még vannak lemaradások dögivel. Rugalmas beállítás, teljes statisztika, hatékony hívásirányítás, hívásrögzítés, online monitoring, tiltó és kedvenc listák, és a felsorolás itt még nem ért véget. A cégek virtuális alközpontokra váltják le az Icukákat. Igaz, hogy kávét nem főznek, de nagyon sokoldalúak.

telefonkozpont_preview.GIF

VoiP helyett roaming, interurbán

A drága percdíjak már csak rossz emlékek! A VoIP, azaz a hang Internet Protokollon történő továbbítása (Voice over Internet Protocol) egy olyan telefonálási mód, amely nagyon hasznos azoknak, akik sokat vagy életvitelszerűen tartózkodnak külföldön, és ingyen (vagy a lehető legolcsóbban) szeretnének másokkal kapcsolatban maradni. Csupán internetkapcsolat szükséges a beszélgetéshez. Mobil irodák, nagy földrajzi területen szétszórt vállalatok, családok részére igen kedvező feltételekkel teremt állandó és kényelmes összeköttetést ez a technológia mind számítógép, mind okostelefon vagy akár hagyományosnak látszó eszközről használjuk ki a technológia előnyeit. 

Mindenki döntse el maga, hogy jobb volt-e régebben vagy inkább élvezi a 21. század kényelmi funkcióit!

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr5514170205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.10. 23:29:03

Nézem a 2008-as gyártású Presszó sorozatot. Az utolsó évek, amikor még nem volt okosteló, meg Facebook (nálunk Magyarországon),és nem volt mindenkinek laptopja. Egy másik világ, pedig csak tíz éve volt..

consul 2018.08.10. 23:58:52

Távirat?
02 telefonszámon

registerz 2018.08.11. 00:14:41

Az okosteló majdnem olyan fontos, mintha egy családtag lenne. A család utáni legfontosabb dolog.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.11. 08:40:55

Szeretném hinni, hogy csak ironizál a poszter, mert egyébként komplett faszság ez az iromány...

szepipiktor 2018.08.11. 09:57:52

Ez most komoly?
A posztot megfogalmazó mennyi időt élt abban a korban, amire itt hivatkozik?
A felsoroltak
1) nem igazak
2) nem a nép használta, tehát a mai mobilokkal nem vethetők össze
3) techniakai okok miatt volt más akkor
4) súlyos tévedéseket tartalmaz!
.
- email nem volt, így hogyan használhattuk volna? A fax meg mai is létezik, rengeteg cég számára fontos, mert az emaillel szemben azonnali bizonyíthatóságot jelent!!! A szolgáltatók is faxon kérnek igazolásokat a mai napig.
- ma sem a Chat/Skype vonalat használja a többség, ma is telefonálnak az emberek, csak ma VAN telefon, míg régen nem volt, csak a kiválasztottaknak (ebből látni, a posztoló nem élt akkoriban)
- a csipopgó is később jelent meg és egyáltalán nem volt széles körben elterjedve.
- az email is kényelmi szolgáltatás napjainkban, az használja, aki rendszeresen a neten él. De az emberek nagy része ha neten is kommunikál, akkor sem emailezik, hanem mondjuk a Facebook-on üzen.
- A kartoték nem alternatívája a felhőnek! Ez szakmai baromság, miközben a kartoték a mai napig része a dokumentumtáraknak, könyvtáraknak. A sajtóarchívum, műszaki dokumentációs központok a mai napig mikrofilmeket használnak, például autóalkatrészkereskedők is filmen nézik meg a szükséges alkatrészeket!!! A felhő meg ráadásul nem az, amit a szerző itt sugall, a felhő nem a goggle drive meg a hasonlók, de ha az lenne, abban van ma a Széchenyi Könyvtár adatbázisa???
- Nem vettem észre, hogy megszöntek volna a telefonközpontosok! Mindenhol van, a mai callcenterek vették át a régi központosok helyét, de ma lehet közvetlenül is melléket választani...
- VoIP??? Hogyan kapcsolódik a telefonnélküliség ehhez? Feltételezi a szerző, hogy régen mindenhol hemzsegtek a telefonok és ezt váltotta le a kor technikája. Fogalma sincs olyanokról, hogy még a cégeknél is általános volt, hogy a telefonok korlátozva voltak, a legtöbb csak belső állomásokat értek el, aztán a főnököknél volt város is, míg a góréknál lehetett távhívni! Ha fel akartam hívni egy a Balatonnál nyaraló csajt, hát belopózztam a főosztályvezető szobájába és onnan hívhattam egy számot, például egy kocsmáét vagy egy ismerősét. Mert a Balatonnál is csak egy-egy fülke volt!!!
.
"Mindenki döntse el maga, hogy jobb volt-e régebben vagy inkább élvezi a 21. század kényelmi funkcióit!"
Ja! Tényleg jobb ma a Toyota, mint anno a kornak megfelelő Moszkvics. A feketefehér tévé is szarabb volt a mai okostévéknél. És mi barmok pirosútlevélért kuncsorogtunk, és nem személyivel utaztunk Londonba.
Tényleg értelmes a történelmi folyamatokat átugorva igazolgatni a napi dolgokat?

nyelv-ész 2018.08.11. 10:03:24

Sosem értettem, hogy mitől "transzformáció" az, ha nem mindenféle papírokat küldözgetünk egymásnak faxon vagy postán, hanem az internetes szolgáltatásokat használjuk. De hát a managereknek a multiknál kellenek ilyen buzzword-ök, amikkel a szűk kis világképükbe bele tudják illeszteni azt a sok érthetetlen dolgot, ami körülöttük történik.

nyelv-ész 2018.08.11. 10:07:09

@szepipiktor: piros útlevéllel csak a béketáborba mehettél, Londonba nem :-)

szepipiktor 2018.08.11. 10:09:51

"Mindenki döntse el maga, hogy jobb volt-e régebben vagy inkább élvezi a 21. század kényelmi funkcióit!"
Kedves poszter!
Régen sok sok minden volt más.
Igen, sok dolog rossz volt, például az akkori politikai "terrort", korlátozásokat majd most fogja ez a generáció megtapasztalni... De ez a politikai szál.
Müszaki, technikai szempontból miért vágytunk volna másra, hiszen NEM VOLT más, ez volt az élet, csak adott országokban jobb, nálunk roszabb minőségben. Itt is volt színes adás a tévében, csak tévé nem volt hozzá, ha meg volt, akkor azt nem lehetett megfizetni (ahogy a felsoroltak többsége is költséges játék, és nem az átlagemberek használják).
'rógép volt és nem számítógép, nem lehetett nyugati autót vásárolni, igaz a nyugatiak sem a mai BME-k voltak ám. Nyugaton 50 konyhabútor volt a választék, nálunk kettő.
Tehát azzal köpni arcon a régieket, hogy ostoba barmok voltak, mert a mai mennyivel jobb, még marketing okokból is kritikus dolog.
Nem volt időgépünk, így nem vágyhattunk a mai technikára!
.
De sokminden akkor is jobb volt:
- nem lehetett életkor alapon irányítani a világot, szakmák voltak és tapasztaléatot kellett előbb szerezni. Nem kvóták voltak, pontosabbam kvóták helyett politikai hátszél. Ma meg elég egy életkor, egy HR, PR szakma és máris lehet terrorizálni a világot. Akkor mérnök döntött, nem marketinges!
- jobb volt az is, hogy az emberek kommunikáltak egymással, normális berbális kapcsolatok voltak és nem passzív virtuális életet éltünk. Mi kocsmába jártunk hajtottuk a csajokat, dugtunk, ittunk stb. Nem a #metoo, a feminizmus, és a google/facebok jelentette a szabályokat.
.
Reggelig sorolhatnám, de az idézet magyaráz meg mindent: akkor nem lehetett ilyen hazug marketingstílussal sikert elérni, mert ÉRTENI kellett a szakmához, még a kommunizmusban is fontos volt ez.

HgGina 2018.08.11. 12:18:23

Borzasztó. 100 évvel ezelőtt az ország fele legalább írni tudott.
Ma is csak a fele. A különbség, hogy 100 éve az ország fele a hétköznapi közlekedési eszközöket, mint pl. a ló vagy szamár, készségszinten használta. Ma meg a 80 % a számítógépét még bekapcsolni is csak segítséggel tudja. Persze, okostelefont nyomkodni mindenki tud, de egy memóriakártyát beletenni vagy SIM-et cserélni már beviszik egy telefonos céghez.
A technikai fejlettség és a kreativitás szorzata konstans.

midnightcoder2 2018.08.11. 15:40:12

@szepipiktor: "Igen, sok dolog rossz volt, például az akkori politikai "terrort", korlátozásokat majd most fogja ez a generáció megtapasztalni..."

Nyoma sincs az akkori politikai terrornak. Ma bárki alapíthat pártot, újságot, nyithat saját "TV műsort" a youtube-on. Demszkyéket még a 80-as években is pofán verték Kádár elvtárs rendőrei amikor az aluljárókban szamizdatot terjesztettek, a 70-es években meg elzárták a hétvégére az írógépeket, nehogy a reakciósok stikában röplapokat készítsenek.

"nem lehetett életkor alapon irányítani a világot, szakmák voltak és tapasztaléatot kellett előbb szerezni"
Dehogynem. Csak akkor az életkor pozitív dolog volt, és bizony elég gyakran elég jól helyettesítette a szakmai tudást és tapasztalatot. Persze csak osztályvezetői szint környékén, illetve felette.

"Akkor mérnök döntött, nem marketinges! "
Ja. Nem változtatunk a Trabanton, mert az tökéletes a szocialista embertípus számára!

midnightcoder2 2018.08.11. 15:41:44

@HgGina: "A különbség, hogy 100 éve az ország fele a hétköznapi közlekedési eszközöket, mint pl. a ló vagy szamár, készségszinten használta."
Ezzel nemigen értem mit akarsz mondani. Szerinted az emberek ma nem tudják készség szinten használni a hétköznapi közlekedési eszközöket ? Jó, autót nem tud mindenki vezetni, de régen is csak kevesen lovagoltak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.11. 15:45:05

@midnightcoder2: akkir sem az mszmps-eket terrorizálták fideSSes...

Szabo T 2018.08.11. 16:27:19

Mindennap hasznalok csipogot. Orvos vagyok.
süti beállítások módosítása