Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

A magyarok 78%-a nem ismeri az IoT-t, "okoséletünk" legfontosabb kifejezését

A jövő megérkezett a dolgainkba - Internet of Things

2018. március 14. - MCNtelecom

Bár az Internet of Things (IoT) napjaink egyik legtöbbet emlegetett kifejezése, a magyar internetező 78%-a még soha nem is hallott erről a kifejezésről, pedig ez a jövőnk legfontosabb kulcsszava.

Az ’Internet of Things’, vagy rövidítve ’IoT’ magyarul a ’dolgok (tárgyak) internete’, mellyel a mindennapjainkban használt eszközök (például háztartási gépek, autók, mérőórák stb.), az interneten keresztül nem csak elérhetőek, de képesek egymással is kommunikálni.
iot-3.jpg


Az IoT kommunikációnak a motorja a machine-to-machine technológia, ami olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik.
A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával (érzékelőkkel, chipekkel) van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe.

A magyarok 78%-a nem ismeri ezt a kifejezést

Az eNET 2015 júliusában végzett online kutatása* során a felnőtt magyar internetezők 78%-a állította, hogy nem találkozott még az Internet of Things kifejezéssel. Amikor pedig egy rövid leírást kaptak a fogalomról, 34% válaszolta azt, hogy hallott róla. Tehát sok embernek már van valamiféle elképzelése az IoT által nyújtott lehetőségekről, ám ez a kép még elég homályos, hiába vagyunk benne nyakig. Az új technológiák  már beszivárogtak az életterünkbe, gondoljunk csak az összes okos eszközünkre, tehát egy karnyújtásra vagyunk attól, hogy ezek az eszközök kényelmesen kommunikáljanak egymásra... márha még nem teszik.
Egyelőre nagyon kevesen használnak ilyen eszközöket, 94% szívesen kipróbálná ezeket, 37% pedig tervezi is a következő öt éven belül ilyen készülék vásárlását – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely az Internet of Things lehetőségeivel foglalkozik.
otart.png

A jövő megérkezett az "okoséletünkbe"

A felmérésben a következő 5 okostétel szerepelt kedvenc IoT megoldásként, amelyek közül a netezők 1%-a használja már most is őket, de több mint 60% szívesen kipróbálná ezeket. Minden tizedik válaszadó pedig meg is vásárolná őket, ha megtehetné.

  1. Intelligens otthoni riasztó
  2. Intelligens parkolórendszer
  3. Okosautó
  4. Okosmérés
  5. Okosotthon

Az intelligens otthoni riasztó a távollétünkben figyeli otthonunkat, és ha bármilyen nem szokványos dolgot észlel, akkor értesítést küld róla nekünk, így mindig tudhatjuk, mi folyik a lakásunkban, amikor épp nem vagyunk otthon. Ezt az eszközt a felnőtt netezők 68%-a szívesen kipróbálná, 18% pedig meg is vásárolná.

Az intelligens parkolórendszer az autós számára szabad parkolóhelyet keres, az okosautó pedig érzékeli a környező járművek, járókelők és tárgyak pontos helyzetét, sebességérzékelői elősegítik a balesetek elkerülését, és még a várható forgalomról, dugókról is tájékoztat minket.

Az okosmérő valós idejű információt nyújt például a gáz és elektromos áram felhasználási adatainkról valamint annak költségeiről, amiket a szolgáltató is megkap, így nem kell külön leolvasnia a mérőket. Az okosotthon segítségével pedig a háztartási eszközöket és berendezéseket távolról, okostelefonnal irányíthatjuk (így szabályozhatjuk a fűtést vagy a hűtést, lehúzhatjuk a redőnyöket, vagy felkapcsolhatjuk a világítást stb.).

kep_15_09_14_2-768x258.png

 

Az IoT az új technológiai irány.

Miután az emberek közötti kommunikációt már megreformáltuk az internet révén, eljött az idő, hogy a dolgokat csatlakoztassuk egymáshoz. Az IoT által újonnan megjelenő adatvédelmi kérdések a jogi, szociális és közgazdaságtani problémákat is felvethetnek, amelyre még ki kell dolgoznunk a megfelelő megoldásokat, ám a lehetséges veszélyekkel szemben amelyet a Dolgok Internetének széles körben való elterjedése hozhat magával, nem szabad elfelejtkezni az általa hozott korlátlan számú alkalmazási lehetőségről. 

A jövő elkezdődött és már az életterünkben van.

Olvasd el a digitális transzformációval kapcsolatos írásunkat és nézd meg az INFOGRAFIKÁT is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr4513737982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása