Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Csak az 5G fogja tudni kiszolgálni a digitális szokásainkat

2018. november 15. - MCNtelecom

Miért kell a nagyobb teljesítményű hálózat? Azért, mert mindent interneten irányítunk majd. Vagyis már most is, de 2025-re az 50 milliárdot is elérheti az összekapcsolt eszközök száma. Az 5G nem egyszerű egy újabb sebességfokozat a 4G után, hanem teljesen új megközelítéseket hoz az élet minden területén. 

Ahogy a 2019-es digitális trendek című cikkben is írtuk, míg 2018-ban az 5G alkalmazások megvetették a lábukat, 2019-ben meg is találják a saját leghatékonyabb útjukat és stabilan beköltöznek a mobiljainkra, bár az iPhone felhasználók számára valószínűbb, hogy 2020-ra vagy később jön el ez a pont.

adobestock_190595445.jpeg

Nézzük, mi újság itthon és a világban 5G fronton!

5G technológia Magyarországon

Magyarország vezető szerepet tölthet be a régióban az 5G (ötödik generációs) telekommunikációs technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint. 

Magyar Telekom segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központja lehessen és kezdeményező szerepet vállal a digitális átalakulást elősegítő programokban - mondja Christopher Mattheisen*

Egyre világosabban látható, hogy az 5G nem egyszerű egy újabb sebességfokozat a mobiltechnológiában, hanem teljesen új megközelítéseket hoz az élet minden területén. A dolgok internete (IoT – Internet of Things ) kapcsán az előrejelzések szerint 2025-re már az 50 milliárdot is elérheti az összekapcsolt eszközök száma. Ehhez már elengedhetetlen lesz az a nagy teljesítményű hálózat, amit az 5G-vel meg lehet valósítani.

A bitport.hu cikke szerint az 5G egyelőre még a másodlagos kérdés, most minden erőfeszítést a 4G/LTE rendszerek tökéletesítésére kell fordítani, ugyanis ez biztosítja a gördülékeny átlépést az 5G korszakába. Az új technológiai kiteljesedéshez türelem kell, mert nagyjából még egy évtized lesz, amíg mindenkit kielégítő megoldások születnek.

Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense szerint kezdetben az autóipari megoldások jelenthetik majd az 5G hajtóerejét .

max-5g-speeds-final-1024x443.png

Okosélet

Az 5G várhatóan megnyitja az utat jelenleg még nem vagy csak kísérleti formában létező technológiák - többek között az intelligens közlekedési rendszerek, az okos otthonok és városok, a robotizált távműtétek vagy a távorvoslási alkalmazások - előtt is. 

Az emberek 5 kedvenc IoT megoldása:

  1. Intelligens otthoni riasztó
  2. Intelligens parkolórendszer
  3. Okosautó
  4. Okosmérés
  5. Okosotthon

Az intelligens otthoni riasztó a távollétünkben figyeli otthonunkat, és ha bármilyen nem szokványos dolgot észlel, akkor értesítést küld róla nekünk, így mindig tudhatjuk, mi folyik a lakásunkban, amikor épp nem vagyunk otthon. Ezt az eszközt a felnőtt netezők 68%-a szívesen kipróbálná, 18% pedig meg is vásárolná.

Az intelligens parkolórendszer az autós számára szabad parkolóhelyet keres, az okosautó pedig érzékeli a környező járművek, járókelők és tárgyak pontos helyzetét, sebességérzékelői elősegítik a balesetek elkerülését, és még a várható forgalomról, dugókról is tájékoztat minket.

Az okosmérő valós idejű információt nyújt például a gáz és elektromos áram felhasználási adatainkról valamint annak költségeiről, amiket a szolgáltató is megkap, így nem kell külön leolvasnia a mérőket. Az okosotthon segítségével pedig a háztartási eszközöket és berendezéseket távolról, okostelefonnal irányíthatjuk (így szabályozhatjuk a fűtést vagy a hűtést, lehúzhatjuk a redőnyöket, vagy felkapcsolhatjuk a világítást stb.).

Az IoT által újonnan megjelenő adatvédelmi kérdések a jogi, szociális és közgazdaságtani problémákat is felvethetnek, amelyre még ki kell dolgoznunk a megfelelő megoldásokat, ám a lehetséges veszélyekkel szemben amelyet a Dolgok Internetének széles körben való elterjedése hozhat magával, nem szabad elfelejtkezni az általa hozott korlátlan számú alkalmazási lehetőségről.

Tehát nagyon is szükség van az 5G-re, hiszen az "okoséletünket" csak még szélesebb sávban tudjuk majd élni és karbantartani.

Infografika 2019

Jövőre tovább erősödnek a chatbotok és az 5G hálózat, egyre több dolgot kapcsolunk hálózatba  egymással és tároljuk őket a felhőkben, valamint kezdjük egyre jobban felhasználni az adatokban rejlő lehetőségeket. Ebben a cikkben, és az alábbi infografikán megnézheted, milyen változásokon megyünk keresztül és hogy néz ki 2019-re a digitális átalakulás folyamata.

digitalis_transzformacio_trendek_2019.png

Leadfotó link

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr8014373983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása