Digitális kapcsolattartás az üzleti világban

Telcojournal

Telcojournal

Gyermekeink és az okoseszközök - pro és kontra

2018. szeptember 19. - MCNtelecom

Milyen korán adjuk a gyerekünk kezébe az okoseszközöket? Inkább minél korábban, hogy könnyen csöppenj bele a digitális világba, hogy lépést tartson a kortársaival, vagy inkább minél később, hogy megpróbáljuk kütyümentesen biztosítani a gondtalan gyermeki éveket? Netán digitális bébicsőszként nyomjuk a kezébe, mert addig nyugiban van, mi pedig tudunk a feladatainkra összpontosítani? Magánemberek és szakemberek között is megoszlik a vélemény, hogy mikor teszünk jót, ezért nem is foglalunk állást, csak felsorolunk néhány pro és kontra érvet.

croppedfoxkid-1.jpg

Fotó

Digitális bennszülöttek

A legtöbb gyermek számára ellenállhatatlan az okostelefonok, táblagépek csillogó képernyője, így nem véletlen, hogy számos szülő használja egyfajta gyereknyugtatóként a készülékét. Míg a gyerekkori tévézés káros hatásait az elmúlt években egyre több vizsgálat tárta fel, az egyelőre nem világos, hogy pontosan miből is marad ki a gyerek a táblagép bűvöletében, hogyan hat agyának fejlődésére és társas kapcsolataira, ha a felnőttek társalgása helyett a képernyőre tapad.

Az Apple legendás főnöke, Steve Jobs a saját gyermekeinek nem engedélyezte az iPad használatát. 

Mindenesetre ez elgondolkodtató, bár egyelőre a pszichológusok, idegkutatók számára sem világos, hogy milyen idegrendszeri hatásokkal járhat a táblagépek gyakori használata.

„A gyerekek kezében az okostelefon olyan, mint a kés.

Hasznos is lehet, de meg is vághatják magukat vele. A szülőknek időt kell szánniuk arra, hogy közösen tanulják meg a használatot, közösen mobilozzanak” – figyelmeztet Koren Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára, aki bloggerként a téma egyik hazai szakértője. „Példát mutatni sem árt, hiszen a gyerekek teljes joggal kérdőjelezik meg a szabályokat, ha a szüleiket állandóan telefonra vagy tabletre meredve látják. Játék vagy böngészés közben pedig ügyelni kell, nehogy felnőtt-tartalmakra, esetleg vásárlási lehetőségekre kattintson a csöppség.”*

A kisebbeknek érdemes lehet olyan alkalmazást telepíteni, amely csak nekik szóló programokhoz és csak meghatározott ideig ad hozzáférést, ilyen például a Screen Time.

Kaiser Alapítvány 8-18 éves fiatalok médiahasználatára vonatkozó felmérésének adatai szerint az okostelefon használata gyorsan növekszik a gyermekek körében, s egyre korábbi életkorban kezdődik. A kisiskolások naponta több mint 7,5 órát töltenek szórakoztató technológiák használatával. . *

PRO

  • Könnyen (bárhol és bármikor) elérhetjük a gyereket, ha van mobilja.
  • Természetes lesz számára annak az eszköznek a kezelése, ami a felnőtt léte, munkája fontos segédeszköze lesz.
  • Szórakozva taníthat (tanító célzatú applikációk).
  • Növekedhet a digitálisan önállósága, tudásvágya.
  • Segíthet a szüleinek a digitális kommunikációban, a kütyük megértésében.
  • A szüleinél könnyebben fog tudni lépést tartani a felgyorsult világgal.
  • stb.

KONTRA

  • Nehezebben tanulja meg "csak úgy" eltölteni az időt.
  • Hamar unatkozni kezd minden szituációban.
  • Addikciós szakemberek szerint minél korábban kezdi valaki az online játékot, annál nagyobb a kockázat, hogy függőség alakul ki nála.
  • Csökkenti a kreativitást.
  • Álmatlanságot okozhat.
  • Árthat a szülő-gyermek kapcsolatnak.
  • Mozgásszegény életmódhoz vezethet.
  • Elidegeníthet a személyes interakcióktól.
  • Gyorsan romolhat a szeme.
  • Türelmetlenebb lehet.
  • stb.

A kutatások azt mutatják, hogy...

A Kaspersky Lab kezdeményezésére a Würzburgi és a Nottingham Trent Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban a résztvevők 37 százaléka egyenlő fontosságúnak tartja okostelefonját és közeli barátait, 29 százalékuk nagyobb fontosságot tulajdonít az okostelefonjának, mint a szüleinek, s 17 százalékuknál a készülék első helyet foglal el a rangsorban.

A 2016-os jelentés szerint ('Growing Up Online - Connected Kids', Kaspersky Lab și iconKids & Youth) a szándékos online bántalmazást, az ún. cyberbullyinget az internetet használó gyermekek 16 százaléka tartja fenyegetőnek, veszélyesnek, és 50 százalékuk fél az online és offline bántalmazástól. A szülők 37 százaléka figyelte meg gyermekénél az önértékelés csökkenését, 30 százalékuk gyengébb iskolai eredményeket tapasztalt, és 28 százalékk említette az internet-használat következtében fellépő depressziót. Továbbá, a megkérdezett szülők 25 százaléka vélte úgy, hogy az online bántalmazás, bántás megviselte gyermekük alvását, rémálmokat okozott. Ugyanakkor, a szülők 26 százaléka figyelte meg, hogy gyermeke kerülte a társaival való kapcsolatot, 20 százalékuk anorexiáról is beszámolt. További érdekességeket olvashatsz a témában a Mindennapi Pszichológia cikkében.

Mikor adjunk a gyerek kezébe okoseszközt?

Ajánlások szerint két évnél fiatalabb gyereknek egyáltalán nem kéne kütyüket kezébe adni, és 3-5 éves kor között is csak a mértékletesen ajánlott. Tabletes és okostelefonos (illetve online) játékokat csak általános iskolás kortól javasolnak szakemberek. Persze az ajánlások szólhatnak bárhogy, mindenki eltudja dönteni, hogy a saját családjában mennyire engedi beférkőzni a digitális eszközöket. Az biztos, hogy komoly digitális kihívások várnak ránk a jövőben.

Ez a cikkünk is érdekelhet >>>

Hogyan védjük meg magunkat az okoseszközeinktől?
Az okoseszközeink kényelmes és hasznos segítségei mindennapijainknak, de legnagyobb ellenségeink is lehetnek, ha a rajtuk tárolt adatokat ellopják és/vagy ellenünk fordítják. Az intelligens háztartási eszközök, kamerák vagy éppen a riasztók többsége az interneten keresztül, távolról is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, ezzel együtt bárki számára betekintést engedhet az életünkbe. Lássuk, hogyan védhetjük meg magunkat az ártó szemek elől!

Olvasd tovább ezt a cikket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://telcojournal.blog.hu/api/trackback/id/tr8914250113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2018.09.20. 18:15:37

mar 3 evesen maguktol racuppannak. Nincs is baj ezzel, de az mar a szulo felelossege, hogy a gyerek ne csak a virtualis vilagban eljen, ill. szurni kell a tartalmakat a koloknek.
süti beállítások módosítása